Kas geriau: alkoholis ar natūralios apelsinų sultys? 🥃 🍊

mokslas patarimai

Kodėl KetoAvocado ofise galite rasti viskio butelį, bet nerasite vaisių?

     Laikantis ketogeninės mitybos, pirminis tikslas neturėtų būti išlaikyti ketozę kaip įmanoma ilgiau, tad tiems, kas spėjo, jog vaisių neturime, nes “išmuša iš ketozės”, galime pasakyti, kad atsakymas neteisingas. O tikroji priežastis paprasta ir atsakymas taip pat – didelio kiekio alkoholio poveikis žmogaus sveikatai yra labai panašus kaip didelio kiekio fruktozės (kitaip tariant – vaisiaus cukraus).

     Jei savo gyvenimą kontroliuojate, neturite priklausomybių nuo maisto bei alkoholio, kviečiu paskaityti šį straipsnį apie fruktozę ir sužinoti tikrąsias “vaikų su kepenų ciroze” (jei pamenat drąsų A.Vergyos pareiškimą prieš įvedant alkoholio prekybos apribojimus) atvejų priežastis.

     Jokiu būdu nesakau, kad turėtumėte vartoti alkoholį. Tai nėra jokio alkoholinio gėrimo (tame tarpe ir viskio) reklama. Anaiptol – raginu visus atsisakyti bet kokių svaigalų, dėl jų sukeliamo toksinio poveikio organizmui. Lygiai taip pat raginu atsisakyti ir fruktozės 😉

Nuo vaisių neprigersi...?

Priežastis, dėl kurios jaučiame „siekiamą“ alkoholio poveikį ta, jog iki 10proc. suvartoto alkoholio, kiekio mūsų kūnas metabolizuoja smegenyse. Dar tiek pat raumenyse bei kituose audiniuose, pavyzdžui inkstuose. Likęs suvartotas kiekis - 80proc. - apdorojamas kepenyse. Ar kada pagalvojote, kad norėtumėte geriau gerti tokį alkoholį, nuo kurio napasijaustume apgirtę? Nemanau! Taigi dingtų visas smagumas!? Jei pasakyčiau, kad tokį alkoholį, tik be "smagumo jausmo", daugelis žmonių jau vartoja kasdien? Turbūt nepatikėtumėte?

Staigūs alkoholio padariniai, atsirandantys dėl tų 10proc., kurie metabolizuojami smegenyse (paprastai tariant, girtumo požymiai):

  • Centrinės nervų sistemos depresija
  • Kraujagyslių išsiplėtimas
  • Hipotermija
  • Širdies ritmo padidėjimas
  • Miokardo depresija
  • Sulėtėjusi vyzdžių reakcija
  • Padidėjusi šlapimo gamyba ir šlapinimosi dažnumas
  • Hipoglikemija
  • Motorinių funkcijų sutrikimas

Chroniniai, ilgalaikiai, reguliariai vartojamo alkoholio padariniai:

  • Kraujo rodiklių sutrikimai
  • Elektrolitų sutrikimai
  • Hipertenzija
  • Širdies padidėjimas
  • Išeminė širdies liga
  • Padidėjusi trigliceridų koncentracija
  • Pankretitas
  • Maistinių medžiagų trūkumas (angl. malnutrition)
  • Nutukimas
  • Suriebėjusios kepenys
  • Alkoholinė kepenų cirozė
  • Priklausomybė

Chroniniai, ilgalaikiai, reguliariai vartojamos FRUKTOZĖS padariniai (praktiškai tie patys kaip ir alko):

  • Kraujo rodiklių sutrikimai
  • Elektrolitų sutrikimai
  • Hipertenzija
  • Širdies padidėjimas
  • Išeminė širdies liga
  • Padidėjusi trigliceridų koncentracija
  • Pankretitas
  • Maistinių medžiagų trūkumas ( malnutrition)
  • Nutukimas
  • Suriebėjusios kepenys
  • Nealkoholinė kepenų cirozė
  • Priklausomybė

Fruktozė – gerai išreklamuotas nuodas

     Įprastai fruktozę žmonės vartoja kasdien: sveikatingumo siekiantys žmonės valgo obuolius, bananus, geria vaisių glotnučius; ne visiškai teisingai besimaitinantys, renkasi saldumynus praturtintus perdirbtais pramoniniais cukrais, tame tarpe ir frukroze.

     Kaip ir alkoholis, fruktozė žmogui nėra reikalinga jokiems biocheminiams procesams bei nereikalinga išgyvenimui. Tačiau atvirkščiai, nei populiarus svaigalas, nėra metabolizuojama smegenyse, dėl to nuo jos neįmanoma „prigerti“. Tačiau verta suprasti tai, jog kaip alkoholis ir kiti toksinai, fruktozė yra apdorojama kepenyse, o dažnas jos vartojimas veda prie daugelio sveikatos sutrikimų. Visas 100proc. suvartotos fruktozės keliauja į kepenis ir ten pradeda savo „nešvarius darbelius“.

     Maisto pramonė atrado būdą, kaip sėkmingai iš kukurūzų ištraukti šiuos monosacharidus ir taip sukūrė didelės koncentracijos fruktozės sirupą, kuris yra pigus cukraus pakaitalas, bet kokiam saldumynui pagaminti.

     Nenoriu pasakyti, kad žūt būt reikia 100proc. atsisakyti bet kokios fruktozės. Mūsų organizmas mažus kiekius gali sėkmingai apdoroti (taip pat kaip ir alkoholį), tačiau, tai neturėtų tapti kasdienybė, net jei kalbame apie uogas arba kitus keto „draugiškus“ vaisius bei daržoves.

     Fruktozės vartojimas tokiais kiekiais kaip rekomenduoja su sveikata susijusios organizacijos, tokios kaip Amerikos Diabeto Asociacija, Amerikos Širdies Asociacija, Pasaulio sveikatos organizaciją ir kt., prives prie to, kad suvartosite kur kas daugiau fruktozės, negu jūsų kūnas geba sėkmingai apdoroti.

     Fruktozė, kitaip nei paprastas cukrus nekelia cukraus lygio kraujyje, dėl to pasitikrinus gliukozės matuokliu greičiausiai būsite apgauti, nes maži rodikliai leis pamanyti, kad viskas yra tvarkoje.

Prie ko veda piktnaudžiavimas fruktoze

Šlaipimo rūgšties kiekio padidėjimas.Tai gali sukelti hipertenziją, padažnėjusius podagros protrūkius (jei turime šį polinkį), bendrai padidina sąnarių skausmus, gali sukelti tokias odos problemas kaip aknė ir egzema.

Labai mažo tankio lipoproteinų (VLDL) bei trigliceridų koncentracijos padidėjimas kraujyje. Ko pasekoje padidėja infarkto bei insulto rizikos. Jei sunku patikėti - netikėkite aklai ir paanalizuokite pateiktus šaltinius savarankiškai.

Per didelis kiekis fruktozės didina suriebėjusių kepenų bei kasos atsiradimo tikimybę. Kadangi visas suvartotos fruktozės kiekis patenka tiesiai į kepenys, ten nieko nelaukiant prasideda metaboliniai kaupimo procesai, pakeliama trigliceridų koncentracija, kurie vėliau sandėliuojami riebalų pavidalu visur kur papuola, tame tarpe ir ant minėtų organų. Nors turėti sukauptą riebalinį sluoksnį norime kiekvienas, tačiau idealiu variantu jie turėtų būti kaupiami tik poodiniame sluoksnyje, o ne ant vidaus organų. Taip susidaro vadinamieji visceraliniai riebalai.

Leptino rezistencija. Valgoma arba geriama fruktozė visiškai neveikia mūsų sotumo hormono leptino, dėl to kur kas lengviau padauginti (suvalgyti daugiau negu reikia) angliavandenių, jei didelę dalį jų sudaro būtent fruktozė.  Ilgainiui, nuo didelio fruktozės kiekio išsivysto leptino atsparumas ir sutrinka sotumo bei alkio jausmas. Taip pat šis hormonas atsakingas už tai ar suvalgoma energija iš maisto bus skirta naudojimui ar kaupimui.

Insulino rezistencija. Galybė studijų rodo tendenciją, kad per didelis fruktozės kiekis veda prie insulino atsparumo. O ši kondicija eina koja kojon su priešdiabetine būkle, antro tipo diabetu, hipertenzija ir begale kitų chroninių sveikatos negalavimų.

Žarnyno problemos. Didelis kiekis fruktozės gali sukelti tokias problemas kaip dirgliosios žarnos sindromas, pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas ir panašūs sutrikimai taip pat sukeliami per didelio fruktozės kiekio. Viso to priežastis – „blogiosios“ žarnyno bakterijos, kurioms labai patinka fruktozė. Šis monosacharidas padeda joms daugintis ir uždominuoti „gerųjų“ bakterijų kultūras.

Glikacija. Kaip žinote cukraus vartojimas dideliais kiekiais ne tik padidina gliukozės koncentraciją kraujyje, bet ir neigiamai veikia mūsų kūno ląsteles bei audinius. Šį neigiamą poveikį labai gerai atspindi kraujyje esančio glikuoto hemoglobino tyrimas (HbA1c). Dabar šis tas naujo – nors fruktozė nėra naudojama energijai mūsų kūno ląstelėse, tačiau jos cirkuliacija kraujyje glikuoja kūno ląsteles bei audinius net 7 kartus labiau nei paprasta gliukozė. Visi šie sugadinti baltymai apibendrintai vadinami AGE (kilusi iš angl. Advanced Glycation End Products) arba glikotoksinais. Smagus sutapimas, jog anglų kalboje žodis „age“ reiškia amžių, o šie glikacijos metu susidarantys produktai skatina visapusį organizmo senėjimą.

Išvados tokios:

  • Kiekvienas gramas fruktozės prisideda prie jūsų senėjimo proceso, net septynis kartus labiau negu gliukozė.
  • Valgydami saldumynus, kuriuose gausu maisto pramonės sukurto didelės koncentracijos fruktozės sirupo tikrai trumpiname savo gyvenimo trukmę.
  • Valgydami vaisius, kartu gauname skaidulų ir antioksidantų, kurie šiek tiek padeda sumažinti šį glikacijos efektą bei organizmo sendinimą, tačiau net ir natūraliausios vaisių sultys ar namie paruoštas vaisių glotnutis yra tiesus kelias į metabolinės bei kardiovaskularinės sveikatos problemas.

P.S. alkoholis tikrai nėra geriau negu apelsinų sultys. Tačiau reikėtų vengti abiejų vienodai.

Šaltiniai


Senesnis įrašas Naujesnis įrašas


Rašyti komentarą