Skaidulinės medžiagos ir žarnyno mikrobiota - Dr. Paul Mason pranešimas🦠🌿

vertimai

Tai yra ko gero svarbiausias video apie skaidulines medžiagas kurį galite rasti internete

Išklausę labai įdomų Dr.Paul Mason pranešimą apie žarnyno mikrobiotą bei skaidulas nusprendėme šia žinute pasidalinti su KetoAvocado sekėjais, tad išvertėme šį pranešimą į lietuvių kalbą!

 

     Šia kalba aš kviečiu jus į žarnyno sveikatos bei mažai angliavandenių turinčių dietų kelionę. Tikiuosi, jog sugebėsiu jumis įtikinti trimis dalykais. Visų pirma, tam, kad dieta būtų sveika, jai nėra būtinos skaidulinės medžiagos. Antra, mažai angliavandenių turinti dieta irgi apima patiekalus, kurie sukelia pilvo pūtimą, tačiau juos įvardijus, galima pagerinti skrandžio simptomus. Trečia, aš pabandysiu parodyti, jog šiuo metu nėra pakankamai įrodymų, kad žarnyne esančių bakterijų pakeitimas turi įtakos svorio metimui.
     Pradėkime nuo skaidulinių medžiagų (ląstelienos). Tai angliavandenių tipas, kuris aptinkamas tik augaluose ir kurio mūsų organizmas negali suvirškinti. Skaidulos būna dviejų rūšių: tirpios ir netirpios.
     Tirpias skaidulas mūsų gaubtinėje žarnoje fermentuoja bakterijos. Šis procesas sukelia dujas bei trumpos grandinės riebalų rūgštis.
     Storojoje žarnoje esančios bakterijos nesugeba suskaidyti netirpių skaidulų. Šis skaidulų tipas prisideda prie išmatų tūrio.
     Šiuo metu dominuoja rekomendacijos, jog skaidulinės medžiagos yra geriausia priemonė norint atsikratyti vidurių užkietėjimo. Tačiau mokslas su šiuo teiginiu nesutinka. Iš tiesų, egzistuoja tik mažas šiam klausimui skirtas tyrimų kiekis, tačiau ir jo išvadose sakoma atvirkščiai.
     Geriausiame atvejo ir kontrolės tyrime buvo tiriami 63 žmonės su užkietėjusių vidurių simptomais. Daug skaidulų turinčios dietos efektyvumas buvo palygintas su mažai skaidulų turinčia dieta. Šiame tyrime taip pat buvo tiriama dieta, kurioje skaidulų visiškai nebuvo. Buvo atsižvelgiama į šiuos simptomus: vidurių užkietėjimas, pilvo pūtimas, išangės kraujavimas bei skausmas. Rezultatai buvo neįtikėtini.

Dalyviams, kuriems ląstelienos kiekis buvo padidintas, visi simptomai pablogėjo. Dalyvių grupei, kuriai ląsteliena buvo sumažinta, simptomai ryškiai sumažėjo. Tuo tarpu dalyviai, kurie visiškai atsisakė skaidulinių medžiagų, prarado visus simptomus. Įdomu, jog kiekvienas žmogus grupėje be ląstelienos tuštinosi vieną kartą per dieną. Tuo tarpu daug ląstelienos turinčioje grupėje žmonės tuštinosi maždaug kas 7 dienas!
     Pažiūrėję į šiuo metu egzistuojančius geriausius įrodymus, pamatysime, kad skaidulinės medžiagos ženkliai pablogina vidurių užkietėjimą, sukelia pilvo pūtimą ir nei truputį neprisideda prie išmatų sudrėkinimo.
     Kalbant apie mažai angliavandenių turinčias dietas, svarbu paminėti, jog daugelis patiekalų šiame racione kupini ląstelienos. Kai kurie mūsų mėgstamiausi produktai, pvz. uogos, kalafiorai, ar migdolai, turi itin daug skaidulų. Kadangi fermentuodamos juos storojoje žarnoje bakterijos sukelia dujų ir pūtimą, nenuostabu, kad galime pajausti tam tikrą diskomforto lygį suvalgę visą pakelį riešutų.
     Vienas iš pagrindinių tariamų skaidulų privalumų yra trumpos grandinės riebalų rūgštys, kurias bakterijos gamina fermentacijos metu. Šios bakterijos sugeba utilizuoti iš pirmo žvilgsnio nepanaudotiną medžiagą ir ją konvertuoti į energijos šaltinį riebalų pavidalu. Taip pat teigiama, jog šie riebalai maitina storoje žarnoje esančias ląsteles ir taip kovoja su uždegiminėmis žarnyno ligomis. Dažnai nutylima, jog šios ląstelės gali panaudoti šiuos riebalus tik tada, kai jie yra konvertuojami į ketonus. Taigi, jeigu ketonai, kurie yra pagaminti dėl šio konvertavimo, turi naudos, ar nebūtų logiška, jei ketonai, esantys kraujagyslėse dėl maistinės ketozės, taip pat gali būti naudingi. Iš tiesų, pasak mokslininkų, ketonai, kurie yra pagaminti ketogeninės dietos metu, gali pasiekti daugiau šių ląstelių. Šie ketonai taip pat geriau kovoja su žarnyno ligų sukeltais uždegiminiais procesais. Iš to galime suprasti, jog šios trumpos grandinės riebalų rūgštys nėra jau tokios magiškos. Jeigu ir būtų šie riebalai tokie stebuklingi, tai gyvūninės kilmės produktuose jų yra daug daugiau nei augalinės kilmės.
     Kitas tariamas skaidulų privalumas – cukraus kiekio kraujyje kontrolė. Nors tai ir nėra neteisingas teiginys, tačiau mažai angliavandenių turinti dieta (keto) daug efektyviau sumažina gliukozės kiekį.
     Žmogaus žarnyną palyginus su žolėdžio gyvūno (kiškio), kuris turi žymiai didesnę storąją žarną, žarnynu tampa aišku, jog mūsų virškinimo traktas nėra sukurtas skaidulų fermentacijai.
     Pakalbėkime apie mikrobiotą - žarnyno mikroorganizmų visumą. Šiuo metu populiaru manyti, kad šios žarnyne apsigyvenusios bakterijos gali mus sustorinti ar suliekninti. Šių bakterijų pagrindiniai 2 tipai yra Firmicutes ir Bacteroidetes. Pirmąsias mokslininkai sieja su nutukimu, o kitas su svorio metimu. Skirtingoms bakterijoms patinka skirtingos sąlygos ir jos dauginasi tik esant atitinkamai mitybai. Reikia suprasti, jog pakeitus mitybą pasikeičia ir bakterijų populiacijos mūsų žarnyne.
     Jeigu pakeitus mikrobiotos sudėtį mes galime numesti svorio, tai svarbu paminėti, jog Bacteroidetes tipo bakterijos, kurios asocijuojamos su svorio metimu, taipogi siejamos su ketogenine dieta. Taigi, iškyla kiaušinio ir vištos tipo klausimas – ar dietos pokytis lemia svorio kritimą, ar tai padaro bakterijų populiacijų pasikeitimas?
     Šiuo metu nėra visiškai aišku, ar pakeitus žarnyno bakterijas mes numesime svorio. Daug daugiau logikos turi paaiškinimas, kad dietos pakeitimas sudaro galimybę svoriui kristi, o tai yra tik asocijuojama su žarnyno bakterijų pasikeitimu, tačiau be priežastinio ryšio. Koreliacija be priežastingumo.
     Apibendrinant norėčiau, kad įsimintumėte 3 pagrindinius dalykus. Skaidulinės medžiagos nėra būtinos norint laikytis sveikos mitybos. Net mažai angliavandenių turinčiose dietose yra daug ląstelienos turinčių produktų, kurie gali sukelti įvairius skrandžio sutrikimus. Galiausiai, modernus mokslas dar nėra įrodęs, jog pakeitus mūsų mikrobiotos sudėtį galime numesti svorio.

Tyrimo nuoroda:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3435786/

KetoAvocado nuomonė apie šį pranešimą

Mes neturime pagrindo abejoti šio pranešimo ar jo dalių teisingumu, viskas atrodo logiška ir teisinga, tačiau norėtume pasidalinti keliais savo pastebėjimais dėl su žarnynu susijusių problemų:

  • Dažniausiai šias problemas lemia maisto produktų kiekių pasikeitimai. Pvz: ilgą laiką nevalgius mėsos, pradėjus valgyt dideliais kiekiais tikrai susidursime su užkietėjusių vidurių problema
  • Tas pats galioja ir kitiems maisto produktams - tame tarpe ir daržovėms
  • Įvedus kažkokį produktą į mitybos racioną reiktų žarnynui duoti bent poros savaičių laikotarpį, kad "įsiveistų" tinkamos maistui apdoroti bakterijų kultūros
  • Sprendžiant rimtas sveikatos problemas carnivore mityba galėtų būti sprendimas, tačiau grįžtant prie įprastos ar tiesiog keto mitybos neišvengiamai susidursime su žarnyno veiklos pokyčiais
  • Jei neturime rimtų problemų, ilgalaikėje perspektyvoje norėtume suvartoti kuo įvairesnio skaidulinio maisto, kuo įvairesnių spalvų keto daržovių, vien tam, kad užtikrintume normalią žarnyno veiklą bei gautume papildomą naudą- stipresnį imunitetą

Jei patiko šis straipsniukas ir norėtumėte daugiau vertimų į lietuvių kalbą - parašykite komentaruose. Taip pat šią šviečiamąją veiklą galite paremti mūsų patreon paskyroje: https://www.patreon.com/ketoavocado

 Patreon ketoavocado logo


Senesnis įrašas Naujesnis įrašas


Rašyti komentarą