Kadangi jau susipažinote su produktais, kurie valgomi laikantis keto mitybos, atėjo laikas pakalbėti apie tuos produktus, kurių vengiame laikydamiesi ketogeninės dietos. Jei dar neturite keto produktų sąrašo, kviečiu jį parsisiųsti.
Ko gero girdėjote, kad atsisakome angliavandenių, nevalgome duonos ir bulvių.. bet kaip, kas ir dėl ko? Paaiškinsiu truputį plačiau, nes žinojimas yra svarbi keto mitybos dalis.
Kas gi tie angliavandeniai?

Paprastai tariant, angliavandeniai vienas iš trijų pagrindinių makroelementų. Juos, kaip ir baltymus su riebalais galite rasti kiekvieno maisto produkto maisto produkto maistingumo lentelėje. Angliavandeniai, kaip ir riebalai yra skirti kūnui aprūpinti energija arba ją sukaupti ateičiai.
Patys angliavandeniai iš savęs nėra blogi. Taip pat kaip ir riebalai. Taip pat kaip ir fruktozė ar alkoholis - viskas priklauso tik nuo kiekio. Mūsų kūnas gali susitvarkyti su praktiškai bet kokiu maistu, tik klausimas kiek mes jam duodam darbo...
Bet kokio maisto produkto pagrindą dažniausiai sudaro arba riebalai arba angliavandeniai bei tam tikras baltymų kiekis. Niekur gamtoje negalime rasti produkto, kuris būtų gausus tiek vienais tiek kitais. Susitvarkyti su dideliu kiekiu angliavandenių kūnui sunku, didelio kiekio riebalų kūnas tiesiog nevirškina ir bando visais būdais pašalinti, tačiau kai vartojame šias dvi maistines medžiagas kartu, sukuriame puikias sąlygas organizmui kaupti tiek vienas tiek vieną tiek kitą. Būtent dėl šios priežasties norime bent jau nevalgyti jų dviejų kartu. Maisto pramonėje būtent tokią kombinaciją randame čipsuose, šokoladuose, leduose ir kituose skanumynuose.
Tai gal atsisakom riebalų?
Deja, riebus maistas, kitaip nei angliavandeniai, turi nepakeičiamų riebalų rūgščių. Omega 3 bei Omega 6 riebalų rūgštys turi būti gaunamos su maistu, o pakankami jų kiekiai yra tik riebioje žuvyje bei kokybiškai užaugintoje mėsoje. Taip pat nemažai vitaminų yra tirpūs būtent riebaluose, dėl to, eliminuojant riebalus iš mitybos susidursime su vitaminų neįsisavinimo problema. Taigi akivaizdu, jog riebalų savo mityboje negalime atsisakyti.
Taip pat verta suprasti, kad riebalai yra bene vienintė maistinė medžiaga, kurią vartodami netgi dideliais kiekiais nesukelsime savo kūnui jokios žalos. To negalime pasakyti nei apie vaisius, nei apie daržoves. Viena iš keto studijuojančių mokslininkių
Taigi, ko atsisakom norėdami tapti sveikesniais?
Kruopos bei makaronai. Iš pažiūros, gerai subalansuotoje mityboje daug žalos negalintys padaryti produktai. Be skaidulų taip pat iš kruopų galime gauti saujelę mikroelementų - mineralinių medžiagų. Problema - su kuo mes tai valgome. Sviestą - pamirškite, sūrį - pamirškite, riebią mėsą bei žuvį - pamirškite. Nebent norite savo kūnui bei organams sukelti papildomų sunkumų.

Bulvės bei kitos krakmolingos daržovės. Iš esmės galioja visi aukščiau įvardinti argumentai, tačiau yra kuo papildyti: jeigu žinote, kad pridėtinio cukraus vartoti nevalia, bulvę savo mityboje galite įsivaizduoti kaip pridėtinį cukrų. Tai jokios paskirties neatliekantis produktas, tiesiog užpildantis skrandžio tūrį. Vietoje to rinkitės vitaminais ir mikroelementais gausius žalumynus bei salotas.

Duona bei kiti kepiniai. Virškinimui labai nepalankaus - glitimo - šaltinis, apsunkinantis virškinimą ir žarnyno veiklą. Verta duoną vertinti kaip rafinuotas, perdirbtas kruopas. Jei pastarosiose randame šio to naudingo, tai duonoje - vėl gi, tik skrandį užpildanti medžiaga.
Kepiniai - dažniausiai panašiai kaip duona gaminti produktai, praturtinti pridėtiniais riebalais bei cukrumi. Spurga - bene didžiausias maisto pramonės nusikaltimas prieš žmoniją.
Vaisiai. Esame išmokyti, kad tai vitaminų šaltinis, o kuo daugiau - tuo geriau. Tačiau ši tiesa kiek atgyvenusi. Prekybos centruose randami vaisiai, selekcijos būdu modifikuoti tiek, kad nei per kur nebeprilygsta savo pirmtakams, augantiems gamtoje.

O net ir gamtoje randamus reikėtų varoti saikingai. Juk žinote, kad meškos ir kiti žinduoliai, prieš eidamos žiemos miego prisivalgo vaisių, tam, kad fruktozės pagalba sukauptų kuo saugesnį riebalų sluoksnį.
Taip pat verta prisiminti, jog biochemiškai, fruktozė yra alkoholio pirmtakas ir kūną ilgalaikėje perspektyvoje veikia visiškai taip pat (išskyrus svaiginantį poveikį ir nervinę sveikatą) kaip mūsų demonizuojami velnio lašai. Nealkoholinė riebių kepenų liga išsivysto būtent dėl per didelio fruktozės kiekio mitybos racione. O fruktozės galime rasti ne tik vaisiuose, bet šiai dienai daugumoje "cukrais pagardintų" produktų.
Šiam kartui tiek,
Su Meile, Marius