Tie, kas sekate KetoAvocado veiklą greičiausiai paskutiniu metu pastebėjote kontraversiškų teiginių apie saldiklį eritritol ir galimai ne visiškai teisingus tyrimus rodančius jo sveikumą. Šiai dienai šią publikaciją gali perskaityti KetoAvocado Patreon remėjai (prenumeratoriai), prie švietimo veiklos prisidedantys bent simoboline vieno euro suma. Mūsų Patreon paskyrą rasite čia.
Ką KetoAvocado renkasi vietoj ne ypač gerų saldiklių?
Monk fruit (lot. Siraitia grosvenori) arba kitaip Luo han guo yra vaisius, augantis pietryčių Azijoje. Jis pavadintas Budistų vienuolių garbei, kurie beveik prieš 800 metų, patys pirmieji pradėjo naudoti šį vaisių, dėl jo gydomųjų savybių. Nors Kinijoje bei kitose Azijos šalyse naudojamas jau šimtus metų, į Europą bei Ameriką atkeliavo visai neseniai. Čia jis garsėja kaip sveikas saldiklis, net 250 kartų saldesnis už cukrų!
Šis natūralus saldiklis gaunamas nulupus į melioną panašų vaisių, pašalinus sėklytes ir jį sutraiškius. Surenkamos išbėgusios sultys, kurios džiūdamos palieka koncentruotą pudrą. Norint gauti apčiuopiamą kiekį pudros, reikia labai didelio kiekio vaisių. Todėl 100proc. grynumo saldiklis yra labai brangus. Dažniausiai jis maišomas su kitais, mažiau saldžiais saldikliais kaip inulinas, stevija ir deja erythritolis. Tokiu būdu sumažinamas saldumas bei palengvinamas vartojimas, mat reikia kiek didesnių nei mikro kiekių. Viena populiariausių gryno monk fruit saldiklio formų – skystas ekstraktas. Neretai jis maišomas su nedideliu kiekiu cukranendrių degtinės ir vandeniu.
Ne tik saldiklis, bet ir vaistas
Šis vaisius garsėja ne tik geru skoniu ir saldumu, bet ir itin stipriomis gydomosiomis bei antioksidacinėmis savybėmis, kurias suteikia medžiaga mogrosidas (mogroside).
Monk fruit vaisiuje ir ekstrakte (taip pat ir saldikilyje) esantis mogrosidas sumažina kraujagyslių pralaidumą, slopina histamino išsiskyrimą iš putliųjų ląstelių ir padeda išvengti uždegiminių procesų sukeliamos žalos.
Mogrosidas yra priskiriamas saponinams, cheminėms medžiagoms, kurios mažina ląstelių membranų pralaidumą. Šis procesas apsaugo mitochondrijas ir DNR nuo galimų oksidacinių pažeidimų. Taip pat mogrosidas V skatina apoptozę – defektinių, pasenusių ląstelių „ mirtį“ ir slopina angiogenezę- naujų kraujagyslių augimą, siejamą su piktybinių auglių „maitinimu“. Su pelėmis atlikti tyrimai rodo, jog būtent mogrosidas V slopina auglių, ir juos maitinančių kraujagyslių augimą, taip lengvindamas ligos eigą ir greitindamas sveikimą.
Dar viena itin svarbi jo funkcija- TP53 geno veikimo aktyvinimas ir stimuliacija. Jis atsakingas už teisingą ląstelių dalijimąsi, kitaip tariant, neleidžia ląstelėms augti nekontroliuojamai, neteisingai ir suvėžėti. Taigi, galima sakyti, kad ši medžiaga turi gana stiprių priešvėžinių savybių.
Tuo tarpu, mogrosidas IIIE pasižymi plaučių fibrozę lengvinančiu poveikiu, tad yra itin naudingas sergantiems ar sirgusiems plaučių ligomis, tokiomis kaip tuberkuliozė, covid 19.
Tačiau Monk fruit ekstraktas gali būti naudingas ne tik norint išvengti ar sergant onkologinėmis ligomis. Jis naudingas ir didelį virsvorį turintiems, bei diabetu sergantiems žmonėms. Su triušiais atlikti tyrimai atskleidžia, jog vartojamas monk fruit ekstraktas reikšmingai sumažino cukraus, bendrojo cholesterolio bei trigliceridų kiekį kraujyje, tuo tarpu padidindamas DTL.
Taip pat išsiaiškinta, jog Monk fruit ekstrakto vartojimas, 3min prieš itin daug cukraus turinčio patiekalo valgymą, padeda išvengti staigaus ir didelio gliukozės pakilimo (). O diabetu sergančioms pelėms, ne tik sumažino gliukozės kiekį kraujyje, albuminą šlapime, bet ir sumažino kepenų pažeidimus, sukeltus diabeto. Būtent gydymas mogrosidu padėjo atgaivinti kepenis veikiančius enzimus – superoxide dismutase ir glutathione peroxidase, kurie atlieka itin svarbią rolę kepenų veikloje, bei organizmo detoksikacijoje.
Monk fruit saldiklio istorija
Senovės Kinijos liaudies medicinoje monk fruit buvo naudojamas ir kaip vaistas kosuliui bei skaudančiai gerklei gydyti. Šio vaisiaus ekstrakte esantis siraitiflavandiolis veikia antimikrobiškai, ypač veiksmingas prieš tokias bakterijas ir grybelius kaip Streptococcus mutans, Porphyromonas gingivalis, ir Candida albicans. Taigi yra veiksminga priemonė kovojant su pūlinga angina ir pienlige.
Sunkumai įsigyti
Tačiau kaip ir kiekvienas saldiklis, Monk fruit ir negatyvių aspektų. Šiuo atveju jie nėra susiję su žala sveikatai. Vienas ir pats didžiausias kliuvinys šio saldiklio vartojimui tai kaina. Grynas saldiklis yra gana brangus. Didelę kainą sudaro jo išgavimo procesas ir reikiamų vaisių kiekis. Tuo pačiu saldiklis yra ir sunkiai pasiekiamas. Kol kas jo populiarumas tik auga, todėl vietinėje parduotuvėje, ir net visoje Lietuvoje jo įsigyti nepavyks.
Kol vieniems trukdo šio saldiklio kaina, kitiems sudėtingas įsigyjimas, tretieji jo nenori vartoti dėl gana silpnai išreikšto poskonio. Monk fruit saldiklis nėra kartus kaip stevia, tačiau padauginus gali būti labai intensyvus.Išmokus atitaikyti tinkamas proporcijas, šios problemos nebelieka.Jis tinkamiausias naudoti su pieniškais produktais, riešutais, riešutų miltais, sėklomis, padažuose bei šaltuose ir karštuose gėrimuose. Yra sunkiai suderinamas su uogomis bei kitais rūgščiais produktais, saldumas tiesiog pradingsta, išryškindamas iki tol nejaustą kartumą.
Alergiški žmonės turėtų atkreipti dėmesį, kad kaip ir visi maisto produktai, monk fruit gali sukelti alergiją. Negalintys valgyti moliūgų, patisonų, melionų ir agurkų turėtų būti itin atsargūs. Alerginė reakcija gali pasireikšti bėrimu, patinusiu liežuviu, galvos svaigimu, koordinacijos sutrikimu.Nustojus vartoti alergiją keliantį produktą, pašaliniai poveikiai dingsta.
Šaltiniai
1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0954611111003325
2. http://imunoblogas.com/glosarijus/putliosios-lasteles/
3. https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/saponin
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3322414/
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3192343/
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5557769/
7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10665521/
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2117903
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK53238/
10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27304964/
11. https://ghr.nlm.nih.gov/gene/TP53
12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28280123/
13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18273381
14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15826043/
15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20183321
Dėkoju, kad sekate mus ir domitės sveika mityba, su meile, Eglė
1 komentaras
Laba diena, norėčiau įsigyti pačių Monk vaisių sėklų, gal galėtumėte patarti, kaip tai padaryti, o gal galima užsisakyti Jūsų parduotuvėje?
pagarbiai